Dones que ens arriben al cor

Acte celebrat en motiu de la VI Setmana de la igualtat a Avinyó

Són dones lluitadores i valentes de l’àmbit quotidià, professional, dels camps de les ciències, la literatura, l’esport…. Les hem escollides del nostre imaginari i de la nostra història, i els hi fem un petit homenatge.

Amb aquest acte fem un reconeixement a lluitadores exemplars que han denunciat  les desigualtats de gènere. Dones cèlebres en els camps de les ciències, la filosofia, l’esport, l’art, la literatura,… treballadores, professionals i emprenedores, i dones que des de l’anonimat han estat heroïnes de la quotidianitat; àvies, mares, amigues… que amb saviesa, coratge i determinació han esdevingut models d’existència humana.

«Dones que ens arriben al cor» és un dels actes que s’han organitzat a  Avinyó per celebrar la Setmana de la dona, actes que volen posar en valor la igualtat de gènere entre els homes i les dones.

FotoActe

Les tres dones que van participar van ser:

Farah Imlahi Louzari. 

Va néixer el 5 de maig de 2003 a Manresa. Ara té 13 anys. Viu amb la seva família originària del Marroc a Avinyó des dels 3 anys, lloc on van néixer les seves germanes Safae i Basma.

Ha estudiat infantil i primària a l’Escola Barnola i actualment està estudiant a l’instiutut Miquel Bosch i Jover a Artés.

És una jove valenta, molt bona estudiant i molt lectora.

La Farah ens va exposar la història de Malala Yousfazsai.

Cèlia Serra Comaposada

Va néixer el  28 d’agost de 1962 a Cabrianes. És Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona l’any 1985. Ha treballat 3 anys al museu de la Ciència de Barcelona. Des del 1988 fa de professora de Biologia i Geologia. Del 1988 al 1990 va ser professora de biologia i geologia  a l’Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada i del 1990 fins el 2008 a l’Institut Lacetània a Manresa.

Del 2008 fins a l’actualitat fa de professora al Camp d’Aprenentatge del Bages

La Cèlia ens va exposar la vida de Rosalind Franklin

Núria Flotats Careta

Va néixer el 19 de juliol de 1932 a Sallent. Va viure els primers anys de la seva vida entre Sallent i la Colònia de Cal Riera, amb els avis, mentre els seus pares treballaven a la fàbrica. Els anys de la guerra civil va estar-se amb els avis a Cal Riera. Als vuit anys, els seus pares i la Núria van venir a viure a Avinyó. Després de l’entrada dels nacionals, el seu pare va haver de  viure amagat. El van detenir i el van portar a la presó de Manresa primer, i després a la Model a Barcelona, ja que havia fundat una escola Moderna segons el model de Ferrer i Guardia a Sallent. Quan la Núria tenia deu anys, va ser executat. A partir de llavors, la Núria i la seva mare ja no es van moure d’Avinyó.

La Núria va estudiar els estudis bàsics a Avinyó, va aprendre a cosir i es va fer modista, fins als últims anys que va entrar a treballar a la confecció fins que es va retirar.

Ens va parlar de una dona de la família que havia destacat a la seva època  per ser forta i indenpendent: la Tia Pepeta Careta Mauri.

Josefa Careta Mauri va néixer el 1920 a Avinyó. Quan era jove, la van obligar a20170228101616_00001

casar-se amb un seu cunyat que havia quedat vidu. Ella no va voler quedar-se a viure amb el seu nou marit i va marxar a viure a Barcelona, a casa d’una família coneguda d’Avinyó per qui va treballar de cuinera. Al cap d’uns anys, va tornar a Avinyó a casa del seu germà que també havia enviudat. Aquí es va fer càrrec dels seus fills, entre ells la mare de la Núria: Carme Careta. Durant tots aquests anys, se li va prohibir l’assistència a les celebracions religioses.

Gràcies a la Núria, la Cèlia i la Farah, que són les primeres a participar en aquest projecte, i que ens ha permès conèixer històries de dones que també lluitaven per la igualtat. Un projecte que s’espera que tingui continuïtat en els pròxims anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s