Centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat

2015, l’Any de la nostra biblioteca

cropped-021-b2.jpgD’on venim…
L’abril de 1914 es va constituir la Mancomunitat de Catalunya.
En l’àmbit de la cultura, la Mancomunitat va posar en marxa el primer sistema de biblioteques de l’Estat aprovat el maig de 1915. El Projecte, redactat pel polític i intel•lectual Eugeni d’Ors, va posar les bases del sistema bibliotecari del país, amb una organització estructurada i jeràrquica que incloïa una biblioteca central i unes biblioteques sucursals que haurien de treballar en xarxa. La capçalera d’aquest sistema hauria de ser la Biblioteca de Catalunya, que l’any 2014, va celebrar el seu centenari.
El juliol de 1915 la Mancomunitat convoca el primer concurs per a l’adjudicació de quatre biblioteques populars i a la tardor del mateix any comença a funcionar l’Escola Superior de Bibliotecàries. El 1918 s’inauguren les quatre primeres biblioteques populars, una a cada província: Valls, Sallent, les Borges Blanques i Olot. Avinyó va inaugurar la Biblioteca l’any 1978 dins la Xarxa de Biblioteques Populars.
Per primera vegada les biblioteques tenen els llibres de lliure accés als prestatges, disposen d’una secció per a infants, presten llibres i la majoria tenen una sala destinada a activitats culturals i socials, fins a arribar a:
2015 el centenari de la creació de la Xarxa de Biblioteques de la Mancomunitat

Qui som…
Celebrar el primer centenari de l’inici del pla de biblioteques de la Mancomunitat significa commemorar un moment històric. Un moment en el que la voluntat de ser del nostre país es va expressar amb dos dels seus trets més característics: situar la cultura com a prioritat del seu desenvolupament i crear sistemes perdurables des de la racionalitat de la planificació.
La Mancomunitat va treballar en un gran pla que tenia com a principal objectiu que tots els ciutadans tinguessin a prop una font d’accés al coneixement: les biblioteques.
La Biblioteca Pública d’Avinyó és un servei públic municipal d’accés a la cultura gratuït i obert a tothom. La biblioteca popular fou inaugurada l’any 1978 quan es traslladà a l’edifici de l’antiga escola del poble. Anteriorment, ocupava un local a la plaça major del poble,on un conjunt de voluntaris i voluntàries van iniciar el servei de biblioteca que actualment encara es dóna al poble.
Si fem una vista d’ocell, veurem que els pobles amb menys de 3.000 habitants no tenen biblioteca sinó servei de bibliobús, parlem tan sols de cinc o sis pobles… una flor que si que fa primavera!

A on anem…
Cap a una funció social i d’integració cultural, on no només recollim, organitzem i difonem coneixement, sinó que també som un espai des d’on generem coneixement. Tenim una oferta de llibres i altres materials per a tothom, programem activitats vinculades a la difusió del coneixement, a la reflexió i al foment de la lectura. Tenim un paper clau en l’accés a les tecnologies de la informació i la comunicació.
I volem aprofitar aquest 2015 per endinsar-te dins el món de la biblioteca, començant per la del teu poble, que també será el nostre any!
I per aixó, si vols col.laborar, aquest any escriurem la historia de la nostra biblioteca, amb records, imatges, documents… I començarem el futur amb noves eines, nous serveis, noves activitats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s