El passat dilluns, dia 2 de maig, es va cel·lebrar a al Biblioteca el 2n. Club de Lectura amb el llibre “El monestir de l’amor secret” de la Maria Dolors Farres.
El Club continua obert a totes les opinions i punts de vista dels participants. I, tal i com va citar un dels membres: “i podria haver tantes opinions de l’obra com lectors“.
Una història, ben documentada, escrita al s.XXI. L’obra es desenvolupa a la comarca d’Osona, concretament al monestir de Sant Llorenç del Munt, al s.XIV (1378-1381).
Alguns del comentaris dels tertulians han set:
- Costa una mica entrar en la novel·la: hi ha molts noms i sobrenoms del diferents personatges.
- Al començament no enganxa.
- Utilitza un llenguatge molt acurat; en la descripció dels personatges, en els oficis antics, frases en llatí, paraules específiques de medecina de la època. Però al final del llibre hi ha un apèndix que solventa bona part dels dubtes.
- Hi ha diferents personatges i diferents punts de vista.
- Marca l’ordre social tant a dins com a fora del monestir.
- Passen fets molt diversos. Al capdavall són persones.
- El personatge del Jacme i dóna un punt especial. Pot ser que sigui “inventat”, com fora de l’època, ja que reflexa el què hauria de ser.
- Es barregen coses com de diferents èpoques, alguns fets podrien ser actuals.
- La complicitat dels bessons: la Beàtrix i el Galzeran.
- Els diferents fets estan molt marcats per guardar les aparences per sobre de tot, la hipocresia, el voler amagar les coses, la corrupció.
- El pesonatge del metge, el Galzeran, està molt caracteritzat com un personatge del renaixement. Des de la seva racionalització fins a la idea de l’amor platònic.
- El “Saber” estava tancat.
- Sobta el final feliç, tot i que moren els protagonistes, és un final molt romàntic i no la possible mort a la foguera.
- És una història llatina. Es desenvolupa en un escenari i un espai concret. Té força sentiment.
Com a punt i final deixo un comentari que vaig llegir en un diari: Les novel·les són un reflex de l’època en què han estat escrites.
Gràcies per la vostra participació.